Spillhjelp.no

Skjerm og dataspill

Skjerm og dataspill er blitt en naturlig del av barn og unges hverdag. Allikevel opplever mange at barna eller en selv, bruker for mye tid på skjerm. Mange foreldre er bekymret over barnas skjermbruk og dataspilling, og mange er usikre på hvordan de best kan regulere dette. Skjerm og dataspill kan være en kilde til både glede, læring og sosialt samarbeid, men gir flere negative konsekvenser hvis det ikke blir regulert. 

Skjerm til glede og sosialt samarbeid

Dataspill har blitt en viktig sosial møteplass for barn og unge. Her opplever de felleskap, identitet og mestring. Også for de som lever med utenforskap på grunn av sykdom eller av andre årsaker, kan spill være en kilde til glede og en arena for å skape sterke vennskapsbånd. 

Negative konsekvenser med skjerm og dataspill

Skjerm og dataspill fører også til konflikt og problemer av ulik art. 9 av 10 foreldre er uenige med hverandre om hvilke regler som bør gjelde for dataspilling i hjemmet (Blå Kors, 2021). Mange foreldre er også bekymret for at tiden man bruker på skjerm. For mye tid på skjerm, går utover andre ting som er viktige for vår fysiske og mentale helse, som søvn, fysisk aktivitet og sosial kontakt i det virkelige liv. 

Noen ganger går det galt

Hvis du opplever at bilder blir delt når du ikke ønsker det, du får ubehagelige meldinger, eller blir kontaktet av ukjente, søk hjelp.

DUBESTEMMER.no, gir deg råd, og oversikt over hvor du kan finne hjelp til å slette bilder, og hvem du kan kontakte. se link under

https://www.dubestemmer.no/tema/mellomtrinn/uonskede-hendelser/

5 råd og tips for hvordan du kan bruke mindre tid på skjerm.

Har du noen råd som har fungert for deg, send oss gjerne dine forslag. 

Sosiale medier er designet for å gjøre de hekta.

Skjerm og sosiale medier er tilrettelagt for at vi skal bruke mest mulig tid foran skjerm. Desto mer tid, desto mer tjener de store tech-selskapene. De benytter seg av kunnskap om hjernens belønningssenter og dopamin, for å lage apper, emoys og evigvarende scroll, for å holde oss på skjermen så mye som mulig. Man er ikke svak selv om man bruker mer tid enn man ønsker på skjerm. Psykologer og eksperter på atferd er ansatt for å finne ut hvordan de skal holde oss på nett så mye som mulig . Se mer under AKTUELT 

Vis interesse

Det er viktig at foreldre viser interesse for det barnet er interessert i. På samme måte som vi spør barnet om andre aktiviteter, må vi også ha noe kjennskap til hva de gjør på nettet . Hvem snakker de med? Hva handler spillet om? Hvem spiller barnet sammen med? osv.

Vi kan heller ikke forvente at de skal klare å regulere dette selv. Spill og sosiale medier er designet for å fange vår interesse, og for at vi skal være på nett så mye som mulig. Barn trenger hjelp til regulering. 

Når sinte barn får en i-pad, lærer de ikke å regulere følelsene sine

Hvis man regelmessig gir barnet nettbrett for å roe ned eller stoppe et raserianfall, så viser en ny studie, at barnet ikke lærer å regulere følelsene sine. Barn lærer mye om selvregulering de første barneår.  Dette lærer barn først og fremst gjennom forholdet til foreldrene eller omsorgspersonene. Det har blitt mer og mer vanlig de siste år, å gi barnet et nettbrett – blant annet for å roe ned når de har et raserianfall. 

«– Dette kan føre til mer alvorlige problemer med følelsesreguleringen, særlig når det kommer til å håndtere sinne senere i livet» sier Konok, som er forsker ved Eötvös Loránd University, og hovedforfatter av den nye studien.

http://Studien er publisert i Frontiers in Child and Adolescent Psychiatry.

Hvordan håndtere barns sinne?
  • Barns sinne er gjerne en av de vanskeligste følelsene å håndtere for oss voksne. De fleste foreldre har nok latt seg rive med i barns sinneutbrudd og blir selv sint, selv om man vet godt at det bare er å helle bensin på bålet.
  • Prøv å behold roen! Trekk pusten og forsøk å holde egne følelser på avstand. Trenger du litt tid på å roe deg ned, trekk deg om mulig litt unna, og kom tilbake når du er roligere.
  • Dersom barnet sier stygge ting, ødelegger noe eller skader andre, må man reagere på oppførselen. Vær tydelig på at det ikke er sinnet som er problemet, men at måten barnet oppførte seg på da det ble sint, ikke er akseptabel. Vent med dette til barnet er rolig.
  • Vi ser at barn som kommer fra hjem hvor man snakker om følelser og hvor barnas følelser blir anerkjent, er mer harmoniske og mindre aggressive ute blant andre.
  • Ofte er det nok at du bare er der, og sier noe som «jeg forstår at du er sint, det blir alle av og til. Men du kan ikke sitte lenger på nett, spise mer godteri, være oppe lenger.., fordi det er ikke bra for deg». Det er vi voksne som må bestemme.
  • Tål at barna er sinte. Det er slik de lærer å utvikle selvregulerings-kompetanse. 

Les mer på 

https://vfb.no/rad-og-tips/arkiv/sinne/   , 

https://www.trygge-barn.no/blog/hvordan-handtere-sinte-barn

https://www.bufdir.no/foreldrehverdag/skolebarn/folelser-grenser-og-konflikter/vanskelige-folelser-slik-kan-du-hjelpe-barnet

Ta tilbake tiden med barna dine

Vær en kjip forelder. Snakk med foreldrene til dine barns venner, og bli enige om å innføre spillefrie dager, uker eller innfør spillefri hele sommerferien. Det er enklere å innføre skjerm eller spillefri, hvis noen venner gjør det samme. 

Det er lett å bruke skjerm som barnevakt for slitne foreldre, og det er helt greit. Men la det være unntaket. Ikke regelen. Vi trenger ikke alltid leke med barna, men gi dem tid til å kjede seg. Til å finne tilbake fantasien og kreativiteten. Vi må tåle at de krangler, at de lager bråk, det er også med på å utforme deres personlighet. 

Les Kathrines historie under ERFARINGER. 

Skjermbruk er mer skadelig enn vi tror.

Lege og hjerneforsker Ole Petter Hjelle, sier i Psykologi.no at vi undervurderer hvor skadelig all skjermbruk kan være. Utstrakt bruk kan gi dårligere mental helse, svekket konsentrasjon og «digital demens». Dr. Ole Petter Hjelle har også skrevet boken «DET DIGITALE DOPET», som forklarer hvorfor vi blir hektet, og kommer med tips til hvordan bli kvitt skjermavhengigheten. Flere kjenner på angst og uro hvis de er uten mobil «nomofobi (no-mobile-phone-phobia)». Kjenner du på at du bruker for mye tid på mobilen? se mer under AKTUELT

E-sport

E-sport står for elektronisk sport. E-sport er videospill i en formalisert form for konkurranse eller prestasjon. E-sport kan være både organisert og uorganisert. Den uorganiserte kalles gjerne også for Gaming. E-sport er blitt en utdanning på linje med toppidrettstilbud som fotball og håndball, og gir karakter som i vanlige fag.  

Selv innenfor E-sport som krever mange timer med dataspilling for å bli god, så fremheves viktigheten av regulering i forhold til kosthold, trening og søvn. 

Litt funfact
  • Barna til Steve Jobs, Apples kjente leder som har solgt over 500 millioner Ipader, fikk aldri en i barndommen.
  • Grunnlegger av Twitter, Evan Williams la ned forbud mot iPad og smarttelefon for sine barn (bortsett fra til skolearbeid)
  • Microsoft-gründer Bill Gates og kona Melissa sine barn, vokste opp uten skjerm.
  • Chamath Palihapitiya, en av Facebooks første toppleder har sagt: «Jeg kontrollerer det så ikke barna mine får bruke den dritten».
  • I Silicon Valley, hvor 75% av elevene er fra familier hvor minst en jobber i de store tech-selskapene, er det forbudt med skjermbruk i skolene.  (fra boka «Det Digiale Dopet» av Dr. Ole Petter Hjelle)
Skjermråd fra WHO og (Helsedirektoratet)